Asid
Minuman ringan sering dicampurkan dengan beberapa asid seperti
asid sitrik, fosforik dan sesekali, asid malik atau tartarik untuk menambah
‘sengatannya’. Asid ini juga bertindak sebagai bahan pengawet yang memelihara
kualiti sesuatu minuman.
Selain itu ia juga mengimbangi kemanisan minuman, dengan
menjadikannya sungguh menyegarkan dan menghilangkan dahaga. Semua jenis minuman
ringan terutamanya kola sangat berasid. Kajian menunjukkan untuk meneutralkan
segelas kola, anda memerlukan 32 gelas air beralkali tinggi.
Di Britain tinjauan pada tahun 1993 mengenai Kesihatan Pergigian
Kanak-kanak mendapati 20% kanak-kanak yang banyak minum minuman ringan
mengalami kakisan pada bahagian dentin mereka.
Kerosakan bermula dalam tempoh 45 minit sesudah meminumnya dan
berterusan selama sejam. Menurut Persatuan Pergigian Britain, menggosok gigi
selepas meminum minuman bergula dan berasid boleh menambah kerosakan gigi.
Kajian dijalankan pada Perang Dunia ke 2 menunjukkan apabila
gigi manusia dicabut direndam dalam minuman berkola, dalam masa dua hari gigi
itu menjadi amat lembut dan permukaan enamelnya kehilangan sebahagian besar
kalsium. Dalam ujian lain, gigi geraham tikus yang diberi makan secukupnya
tetapi hanya meminum minuman kola didapati terbenam sehingga lapisan gusi
selepas enam minggu.
Kajian British juga mendapati minuman ringan lebih berasid dan
lebih bersifat mengkakis berbanding jus buah-buahan. Untuk mengetahui kadar
keasidan minuman ringan yang dijual di sini, beberapa jenama telah diuji.
(Perhatian: lebih rendah nilai pHnya, lebih berasidlah sesuatu minuman itu.
Mana-mana minuman yang berada di bawah pH5.5 berpotensi menyebabkan kakisan
pada gigi).
Penyakit sememangnya sukakan asid! Fosforus
dalam asid fosforik misalnya boleh mengganggu imbangan kalsium-fosfat dalam
tubuh dan melarut keluar kalsium daripada tulang. Ini akhirnya akan menyebabkan
osteoporosis.
Fosforus juga melawan asid hidroklorik dalam perut dan
menjadikannya tidak berkesan hingga mengganggu proses penghadaman dan
menyebabkan kembung perut.
Pada hakikatnya, sesetengah penyelidik percaya buih dan gas
dalam minuman ringan akibat asid fosforik berpotensi membakar bahagian dalam
tubuh. Ternyata ia begitu tidak sesuai untuk tubuh manusia.
Karbon dioksida
Karbon dioksida merupakan bahan buangan yang dihembus keluar
oleh manusia tetapi kita menelannya apabila meminum minuman ringan.
Karbon dioksida yang memberikan keadaan berbuih merupakan antara
ramuan penting dalam minuman ringan. Ia juga mempengaruhi rasa sesuatu produk.
Ia menjadikan minuman ringan lebih menyegarkan dengan merangsang selaput lendir
di dalam mulut. Ia menghasilkan buih-buih yang merangsang lelangit dan
meningkatkan deria rasa. Hasilnya air liur itu terasa lebih sejuk daripada
keadaan sebenarnya.
Kehadiran karbon dioksida juga penting kepada industri kerana ia
mencegah pertumbuhan mikro-organisma dan menjadikan minuman itu tahan lebih
lama.
Air Suling
Air sememangnya ramuan utama dalam penghasilan minuman ringan.
Minuman ringan biasa mengandungi 90% air semantara minuman diet mengandungi
sehingga 99% air. Pengeluar menggunakan kaedah penapisan dan peralatan lain
yang canggih untuk menyingkirkan sebarang bahan asing yang tidak larut bagi
memastikan ia tidak mengandungi bahan yang tidak diingini.
Oleh itu tidak seperti air minuman yang mengandungi sisa
beberapa unsur yang mempengaruhi rasanya, air yang digunakan dalam minuman
ringan merupakan air yang tulen.
Menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika, “Air suling,
yang pada dasarnya bebas daripada campuran bahan galian, adalah sangat agresif
iaitu ia cenderung melarut bahan-bahan yang bercampur dengannya.”
Beberapa kajian yang dijalankan menunjukkan golongan yang banyak
meminum minuman ringan ( sama ada bergula atau tidak) menyingkirkan sejumlah
besar kalisum, magnesium dan sisa bahan galian lain ke dalam air kencing.
Lebih banyak kehilangan bahan galian,
lebih tinggilah risiko seseorang itu menghidap osteoporosis, hipotiroid,
penyakit jantung, tekanan darah tinggi,
dan pelbagai jenis penyakit lain yang pada amnya dikaitkan dengan penuaan awal.
Pelbagai kajian juga mengesahkan kebaikan meminum air suling
apabila seseorang itu ingin menyingkirkan sisa racun atau membersihkan sistem
tubuh dalam tempoh yang singkat. Tetapi diet yang buruk dengan mengambil banyak
makanan remeh dan minuman ringan boleh menjadikan tubuh lebih berasid.
Mengikut teori, pengumpulan produk sisa asid dalam tubuh boleh
menyebabkan penuaan dan penyakit. Kajian menunjukkan semakin lama seseorang itu
meminum air suling, lebih tinggi juga kencederungan mengalami kekurangan bahan
galian dan berada dalam keadaan perut berasid.
Oleh itu, remaja yang meminum minuman ringan dari pagi hingga
malam ke malam hanya mendedahkan diri kepada penyakit. Katakanlah ia merupakan
seorang remaja perempuan bertubuh langsing. Jika ia meminum air soda dan cuba
mengelak hidangan untuk mengekalkan kelangsingan tubuhnya, ia akhirnya akan
mengalami masalah kekurang kalsium, yang seterusnya akan menyebabkan
osteoporosis.
Sebagaimana yang dijelaskan oleh pengarang The New York Times
dan penulis buku Nutrition Book, Jane Brody, “Kekurangan kalsium semasa usia
remaja sudahpun dikesan berlaku akibat penggantian susu dengan minuman
berkarbonat atau minuman ringan lain. Lebih buruk lagi, sejumlah besar forforus
dalam minuman ringan mengganggu imbangan kalsium kepada fosforus dalam diet dan
mengurangkan kemampuan tubuh menyerap kalsium.”
Pengawet
Beberapa jenis pengawet digunakan dalam minuman ringan bagi
menstabilkan mikrobial dan mencegah kerosakan. Minuman ringan biasanya tidak
rosak kerana kandungan asid dan karbonatnya. Bagaimanapun, keadaan penyimpanan
dan tempoh simpanan kadangkala boleh mempengaruhi rasanya. Oleh itu, sesetengah
minuman ringan ditambahkan sedikit pengawet yang biasanya digunakan dalam
makanan.
Bagaimanapun pengawet yang digunakan mungkin tidak dicatatkan
pada label. Salah satu pengawet yang sering digunakan iala natrium benzoat
(E211) atau lebih dikenali sebagai asid benzoik. Bahan penambah ini boleh
memulakan serangan lelah, ruam kulit, dan keadaan terlalu aktif pada sesetengah
orang.
Kami dapati bahan kimia ini terkandung dalam sekurang-kurangnya
14 jenama minuman ringan yang terdapat di pasaran. Di bawah Peraturan
Pemakanan 1985, paras selamat untuk asid benzoik dalam minuman ringan yang
bertujuan untuk diminum tidak termasuk air mineral ialah 350 bahagian per
sejuta (bps).
Dalam ujian yang kami jalankan, dua contoh minuman ringan
didapati melanggar undang-undang makanan kerana mengandungi asid benzoik
melebihi kadar yang benarkan. Kedua-dua minuman itu ialah F&N Orange Crush
dan A&W Root Beer Frosty Mug Taste.
Kadangkala sulfur dioksida turut digunakan sebagai pengawet dan
untuk mencegah warna sesetengah bahan seperti jus lemon daripada bertukar
menjadi gelap. Ia juga bertindak sebagai antioksidan.
Sulfur dioksida merupakan sejenis bahan kimia yang digunakan
untuk memutihkan barangan. Ia boleh menyebabkan muka menjadi merah, pitam, ruam
kulit tubuh membengkak, letih, sesak nafas dan bermacam-macam lagi kesan
sampingan yang lain.
Bahan kimia ini begitu beracun sehingga pendedahan berulangkali
padanya, walaupun tidak cukup tinggi untuk membuatkan anda sakit serta-merta,
tetapi ia boleh menyebabkan perubahan genetik dalm sel-sel hidup.
Minuman ringan mudah diperolehi di mana-mana sahaja. Meminumnya
pula sudah dianggap perkara biasa dan menjadi pilihan ramai terutama di musim
perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri yang bakal kita sambut tidak lama lagi.
Tetapi memandangkan keburukannya kepada kesihatan, bukankah lebih baik jika
anda menukar selera kepada jus buah-buahan segar yang lebih berkhasiat?
Sumber petikan daripada : http://psipum.org/ketahui-fakta-sebenar-dan-hakikat-minuman-ringan-seperti-coca-cola-dan-pepsi-bhgn-2/
No comments:
Post a Comment