DAGING PUNCA KANSER KOLOREKTAL
Kanser
kolorektal merupakan ketumbuhan di dalam usus besar. Kebanyakannya berlaku
dalam golongan berusia 50 tahun dan ke atas. Semua telah sedia maklum, bahawa
Kanser mampu mengundang kematian. 11.9% daripada kematian tersebut adalah
disebabkan oleh
Kanser kolorektal. Sejumlah 394 000 kematian direkodkan setiap
tahun di seluruh dunia. Lantaran daripada inilah, banyak kajian telah dilakukan
dalam mengetahui faktor-faktor yang menjadi akar umbi kepada permasalahan ini.
Beberapa kajian
sebelum ini telah menunjukkan bahawa pengambilan daging merah, dan daging yang
diproses seperti sosej dan bacon bukan sahaja boleh menjejaskan kesihatan malah
berisiko tinggi untuk menghidap penyakit
Kanser dan masalah kardiovaskular umpamanya. Kajian terbaru telah menambah beban bukti
bahawa individu yang mengambil daging merah dan daging yang diproses (processed meat) lebih cenderung untuk menghidap
Kanser kolorektal.
Menurusi
kajian berterusan yang telah dikemudi oleh American Institute for Cancer Research (AICR)
serta World Cancer Research Fund berjaya membuktikan hubung kait ini.
Individu yang mengambil sekurang-kurangnya 100 gram daging merah (lembu,
kambing dan babi) setiap hari memiliki risiko sebanyak 17% lebih tinggi
daripada individu yang tidak mengambil daging merah. Manakala 200 gram daging
merah sehari pula memiliki risiko 34% lebih tinggi.
Daging yang
diproses (bacon, ham dan sosej) juga boleh menyebabkan
Kanser kolorektal, cuma
risikonya lebih tinggi berbanding pengambilan daging merah. Kajian yang sama
juga membuktikan pengambilan 100 gram daging diproses mampu meningkatkan risiko
untuk mendapat
Kanser kolorektal sebanyak 36% berbanding individu yang tidak
mengambil daging diproses.
Sebenarnya,
apabila daging ini dimasak dengan suhu yang panas, bahan kimia –heterocyclicamines dihasilkan.
Bahan kimia ini berperanan kepada pembentukan ketumbuhan di dalam usus besar.
Daging diproses pula ditambah bahan pengawet seperti nitrates. Melalui
sistem penghadaman di dalam badan kita, nitrates diubah menjadi nitrosamines yang
juga bertanggungjawab dalam hal ini.
Kajian ini
mencadangkan pengurangan pengambilan daging merah dan daging diproses mampu
menurunkan kadar
Kanser kolorektal. Juga mengamalkan gaya hidup sihat seperti
kurangkan alkohol, menambah pengambilan sayur-sayuran (sumber fiber), bersenam
dan mengekalkan berat badan ideal mampu mencegah sebanyak 45%
Kanser kolorektal
(64 000 kes) setahun. Bukanlah dengan tidak mengambil daging langsung, tetapi
bersederhana adalah digalakkan. Kerana daging merupakan salah satu sumber zat
besi yang penting untuk pembentukan hemoglobin dan seterusnya sel darah merah.
Kajian turut mendapati pengambilan sebanyak 510 gram ataupun kurang daging
merah seminggu memiliki risiko yang sangat kecil untuk mendapat
Kanser kolorektal.
Sumber petikan daripada : http://psipum.org/daging-dan-kanser-kolorektal/
No comments:
Post a Comment